De Ce Apar Abcesele Dentare?

Share

Abcesul dentar este o afecțiune ce ține de domeniul stomatologic ce se manifestă prin apariția unei pungi cu puroi la nivelul gingiei sau la nivelul dintelui. Aceasta poate apărea atât la adulți, cât și în cazul copiilor și, netratată la timpul potrivit, poate duce la consecințe grave.

Din păcate, abcesul dentar, chiar și dacă folosiți cele mai bune calmante pentru dinți, acesta nu va dispărea de la sine. Singura soluție este să vizitați medicul stomatolog pentru că, în urma unei consultații, acesta să poată diagnostica cât de avansată este afecțiunea și să vă poată da indicații cu privire la medicamentația necesară. În cazurile în care abcesul este mai avansat, va fi nevoie de o scurtă intervenție chirurgicală prin care medicul specialist elimină toată infecția adunată în zona respectivă.

Care sunt cauzele unui abces dentar?

Abcesele dentare apar din diverse cauze care, de cele mai multe ori țin de obiceiurile zilnice. Tumultul din viața cotidiană de multe ori vă poate abate de la grija pe care ar trebui să o aveți la obiceiurile sănătoase pe care este bine să le avem în ceea ce privește organismul nostru.

 • Ca urmare, o primă cauză a apariției abceselor dentare este o igienă orală defectuoasă. De aceea, sfatul medicilor noștri este să urmați câțiva pași simpli pentru a evita această cauză:
 • Periați-vă dinții de minim două ori pe zi, mai ales înainte de culcare.
 • Periați-vă dinții corespunzător. Acest sfat înseamnă să petreceți minim cinci minute atunci când va spălați pe dinți și să folosiți mișcări blânde și circulare pe parcursul acestui proces. Este foarte important pasul acesta pentru a elimina placa bacteriană.
 • În timp ce realizați procesul de periaj al dinților, acordați atenție faptului că și limba trebuie curățată în egală măsură, întrucât bacteriile se pot aduna pe aceasta.
 • La fel de important este să folosiți o pastă de dinți corespunzătoare, care nu afectează dantura.
 • Țineți cont de faptul că și ața dentară folosită după periajul dinților este la fel de importantă ca și periajul în sine.
 • Alături de ața dentară vă recomandăm să folosiți și apa de gură.
 • Consumați multă apă. Hidratarea are un rol esențial în igiena orală.
 • Consumați cât mai puține alimente care conțin zaharuri și acid întrucât acestea pot afecta smalțul dentar pe termen lung.
 • O a doua cauză care duce la apariția abceselor este gura uscată. De aceea, precum v-am sfătuit și mai sus, beți cât mai multă apă întrucât este esențială atât pentru întregul organsim, cât și pentru igiena orală.
 • Abcesul dentar mai poate apărea din cauza cariilor netratate corespunzător sau netratate la timp, care au avansat ca și nivel de gravitate. Dacă urmați pașii pentru o igienă orală corespunzătoare, veți putea împiedica și apariția cariilor.
 • În lista de cauze ce pot provoca abcesul dentar există și ruptura unui dinte sau fisura acestuia, cât și eventualele traumatisme la nivel dentar.
 • Totodată abcesul, poate apărea din cauza erupției molarilor de minte. Dacă abcesul evoluează și colectează puroi, pentru a scăpa de puroi la măsea, trebuie să faci o programare la medicul stomatolog din Galați, dacă locuiesti sau esti în trecere prin acest oraș, pentru a primi o recomandare de antibiotic pentru abces dentar.
 • Conform sfaturilor de mai sus, pentru a avea o igienă orală corespunzătoare, periajul este important și mai ales modul cum este practicat. De aceea și un periaj mult prea energic, poate duce la apariția unui abces dentar.
 • Medicul stomatolog trebuie selectat cât se poate de bine, întrucât în cazul în care implanturile dentare, tratamentele de canal și extracțiile nu sunt realizate cum este necesar, pot apărea complicații care au ca și consecință abcesul dentar.
 • Nu în ultimul rând, o cauza neplăcută pentru care abcesele dentare pot apărea este instalarea unei boli la nivel gingival.

Abcesele dentare sunt afecțiuni extrem de deranjante. Ele se pot agrava pe zi ce trece și recomandarea noastră este să țineti cont de sfaturile de mai sus pentru a evita apariția acestora.

Totuși, în cazul în care nu reușiți să urmați toate recomandările și suspectați vreun simptom de apariție al unui abces, vă recomandăm o programare urgentă la clinica stomatologică Chiromax Galați, care de peste 25 de ani este alaturi de pacienții săi, oferindu-le servicii complete pentru sănătate lor dentară!

Articole recente

Te-ar putea interesa și:

Respirația mai ușoară: beneficiile remarcabile ale salinoterapiei pentru sistemul respirator

Într-o lume plină de poluanți și iritanți din aer, sănătatea respiratorie este mai importantă...

Care sunt principalele beneficii pe care le poți avea dacă alegi să consumi mierea de Manuka?

Mierea de Manuka este un tip special de miere cu proprietăți deosebite. Este mierea...

Cum poți avea grijă de igiena ta orală dacă ai gura uscată?

Mulți dintre noi ne trezim adesea cu gura uscată, fie din cauza deshidratării, a...

Importanța vitaminei C pentru starea noastră de sănătate

Vitaminele joacă un rol foarte important pentru starea noastră de sănătate. Sunt aliați foarte...