Complicațiile hipertensiunii arteriale netratată la timp

Share

Hipertensiunea arterială este o boală foarte frecvent întâlnită nu doar la noi în țară. Ea face parte din categoria bolilor silențioase. De foarte multe ori nu simțim nimic. În momentul în care valorile tensiunii arteriale devin foarte mari, abia atunci simțim ca ceva nu este în regulă, însă, de foarte multe ori nu mai putem face nimic.

Este motivul pentru care este foarte recomandat să monitorizați cu atenție valorile tensiunii, ori de câte ori aveți ocazia: aparatul unei rude, măsurarea gratuită realizată de unele farmacii, controlul periodic de la medicul de familie sau, pur și simplu, cumpărarea propriului aparat pentru măsurarea tensiunii arteriale, care nu este deloc foarte scump.

Ce consecințe pot apare dacă nu suntem atenți la valorile tensiunii arteriale?

Medicii atrag atenția supra faptului că, lipsa monitorizării atente, mai ales după vârsta de 40 de ani, ne poate costa foarte mult din punct de vedere medical. Complicațiile pot fi foarte grave cu consecințe care pot dura toată viața: accidente vasculare cerebrale cu pareze care nu se recuperează, infarct miocardic, fibrilație atrială sau insuficiență cardiacă.

Toate aceste complicații severe pot fi foarte bine evitate dacă acordăm o atenție deosebită acestei boli.

Hipertensiunea arterială poate fi și consecința unor boli. Însă, astfel de situații sunt mult mai rare. Se pare că doar 15% din totalul persoanelor care suferă de hipertensiune arterială suferă de boli care au drept consecință apariția acesteia, 85% fiind persoane diagnosticate cu hipertensiune arterială esențială (boala nu este generată de alte afecțiuni importante ale stării de sănătate!). Din fericire, diagnosticată la timp și atent monitorizată, tensiunea arterială poate fi bine menținută în limitele normale.

Articole recente

Importanța vitaminei C pentru starea noastră de sănătate

Vitaminele joacă un rol foarte important pentru starea noastră de sănătate. Sunt aliați foarte puternici în lupta cu bolile grave și în...

Colecistita acută

Problemele de sănătate acest gen sunt resimțite de foarte multe persoane de la noi din țară. Putem spune că este o boală...

Curcuma, Turmenic și Curcumina

Ce este Curcuma? Curcuma este un gen de specii care se mai numește și șofran indian. El face parte...

Te-ar putea interesa și:

Importanța vitaminei C pentru starea noastră de sănătate

Vitaminele joacă un rol foarte important pentru starea noastră de sănătate. Sunt...

Colecistita acută

Problemele de sănătate acest gen sunt resimțite de foarte multe persoane de...

Curcuma, Turmenic și Curcumina

Ce este Curcuma? Curcuma este un gen de specii...